Székesfehérvár települési értéktára

Igéző – kreatív és kulturális összpont

1. melléklet a 114/2013. (IV. 16.) Korm. rendelethez

Javaslat a

„Igéző – kreatív és kulturális összpont”

települési értéktárba történő felvételére

  Készítette:
Szabóné Nagy Judit Ildikó
egyesületi elnök
SZÍN-TÉR Egyesület

Székesfehérvár, 2024. április 30.

I. A NEMZETI ÉRTÉK ADATAI

1. A nemzeti érték megnevezése: Igéző – kreatív és kulturális összpont

2. A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása:

  agrár- és élelmiszergazdaságegészség és életmódépített környezet
ipari és műszaki megoldások X kulturális örökségsport
természeti környezetturizmus és vendéglátás

3. A nemzeti érték a magyarországi együtt élő népekhez, az államalkotó tényezőként elismert nemzetiségekhez kapcsolódó érték:

igen (német, lengyel)nem

4. A nemzeti érték fellelhetőségének helye: 8000 Székesfehérvár, Basa u. 1.

5. Értéktár megnevezése, amelybe a nemzeti érték felvételét kezdeményezik:

 X települési tájegységi megyei külhoni magyarság

6. A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

Az „Igéző” névre keresztelt kreatív és kulturális „összpont” éppen 10 esztendeje szolgálja a Székesfehérvár, és Fejér Vármegye közösségét, teret adva a vármegyei hatókörű SZÍN-TÉR Egyesület előadóművészeti és közművelődési tevékenységének. A Székesfehérvár egyetlen független színházaként működő Szabad Színház állandó játszóhelye, valamint a kortárs képzőművészeti, táncművészeti és hagyományőrző társulatok programjainak interaktív bemutató tere. Tevékenységében a kulturális-társadalmi innováció kreatív példája. Székesfehérvár fejlesztendő kulturális-kreatív gazdaságának egyik bázisa, kortárs alkotóműhely, az európai színházi hagyományok őrzésének helye.
Az Igéző, Székesfehérvár Belvárosában a Fő utca-Basa utca sarkán található. Éppen 10 évvel ezelőtt, 2014. január 6-án Vízkeresztkor egy hagyomány ünneppel nyitotta meg kapuját a látogatók előtt. Egyik fő arculati eleme az utca közönsége felé kihangosított esti mese, amelyet minden hétköznap este a társulat más-más tagja ad elő. Az Igéző látogatóinak száma évente 25–28000 fő, tehát az elmúlt évek alatt igazi közösségi találkozóhellyé vált.
Irodalmi estekkel, magyar, – és alkalmanként idegen nyelvű – kamaraszínházi előadásokkal, bábszínházzal, dia és filmvetítésekkel, audio-vizuális estekkel, interaktív családi foglalkozásokkal, gyermekfoglalkozásokkal, hangszerbemutatóval egybekötött zenés programokkal, és kortárs képzőművészeti kulisszatitkokkal, kiállításokkal várja a művészetbarátokat. Interaktív történelem-és magyarórák, hagyományőrző bemutatók, multikulturális hagyományünnepek, tudományos work-shopok színesítik a kulturális programkínálatot.

Az Igéző helyiségnek legfőbb kulturális értéke, hogy hidat képez a köz- és előadóművészeti, a hagyományőrző és kortárs műfajok, valamint az erre fogékony nézők között. Az inspiratív környezet teret ad interaktív foglalkozások, nemzetközi kulturális napok, valamint kreatív tréningek szervezésére is.

Küldetésük:
Olyan, – a kulturális és kreatív gazdaság fejlődése szempontjából – sarokpontnak számító sok generációs közösségi összpontként, kreatív energiacentrumaként, és szabad szellemű alkotók találkozási pontjaként létezni Székesfehérvár szívében, ahol a művészek és a közönség inspirálják egymást. Ezáltal felerősödnek az alkotó energiák, és a hazai és nemzetközi művészeti, kulturális, tudományos-ismeretterjesztő programoknak olyan sajátos innovációja jöhet létre, ami közelebb hozza a térség lakóit, fejleszti a közösségi identitást, és a lokális társadalom fejlődéséhez a kultúra eszközeivel járul hozzá.

7. Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:
A magyar kultúra hagyományértékei nemcsak számunkra, de Európa, és a jövő nemzedék számára is megőrzendő, fejlesztendő étékek. Vigyázni is kell minden olyan értékre, amely ezt a célt segíti.
Az idei évben 10 éves évfordulóját ünneplő Igéző a Fejér Vármegyei hatókörű SZÍN-TÉR (Színjátszó-Versmondó) Egyesület üzemeltetésében kifejezetten a hagyományinnovációban mutatott fel nagy értékeket. Pl. Háromkirály Ünnep, Fehérvári Farsangfarki Felvonulás, Fehérvári Advent, Élőképes krónika- Fehérvár története 10 élő képben, stb…
E mellett az Igéző a Szabad Színház társulatának állandó játszóhelye. Ez a közösségi és kulturális „összpont” olyan közösségi tér, mely összehozza a Székesfehérvári és Fejér Vármegyei családokat, ismerősöket, ahol gyermek-, ifjúsági és felnőtt produkciók, beszélgetések, kiállítások, könyvbemutatók, esti mesék, rendezvények kapnak teret.
A felnőtt nézők számára készült produkciók mellett a gyermekek színházi nevelése, a négy csoportban működő színjátszó utánpótlás nevelés, a hagyomány ünnepekhez kötődő innovációk, rendezvények is figyelemre méltóak. Az Igéző az elmúlt 10 évben többszörösen is bizonyította létjogosultságát, együtt lélegzik a település kulturális életével, ezért az Igézőnek helye van a Települési és Vármegyei Értéktárban.

8. A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):
https://www.szabadszinhaz.hu/igezo/
https://www.facebook.com/igezo/?locale=hu_HU
https://www.szekesfehervar.hu/igezo-november-felnotteknek-gyerekeknek-egyarant
https://www.szekesfehervar.hu/tags/details/279
https://www.szekesfehervar.hu/meses-vasarnapok-vasarnapi-mesek-az-igezoben
https://www.feol.hu/helyi-kozelet/2018/06/felszabadult-unneples-60-eves-a-szabad-szinhaz
https://fmc.hu/2019/04/09/2019-ben-is-posztolj-verset-az-utcara-a-kolteszet-napjan


9. A nemzeti érték hivatalos weboldalának címe: http://www.szabadszinhaz.hu/igezo/

II. MELLÉKLETEK

1. Az értéktárba felvételre javasolt nemzeti érték fényképe vagy audiovizuális dokumentációja:

Igézőről készült video: https://www.youtube.com/watch?v=pX1wtBOmvjI

2. A Htv. 1. § (1) bekezdés j) pontjának való megfelelést valószínűsítő dokumentumok, támogató és ajánló levelek:

A helyi értéktárba történő felvételt a SZÍN-TÉR Egyesület, valamint Balsay István támogatja.

3. A javaslathoz csatolt saját készítésű fényképek és filmek felhasználására vonatkozó hozzájáruló nyilatkozat:

Alulírott Szabóné Nagy Judit Ildikó, hozzájárulok az átadott fotóim Települési Értéktárban történő felhasználásához. A mellékelt fotók, illetve video saját készítésűek.

Szabóné Nagy Judit Ildikó
egyesületi elnök
SZÍN-TÉR Egyesület