Requiescat in pace

Levéltáros nekrológok
1923–2011

Kiadó: Székesfehérvár Megyei Jogú Város Levéltára

Szerk.: Feiszt György
Székesfehérvár, 2012
A kötet megjelenését a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.
Megvásárolható: 2500 Ft

Ajánló

Régmúlt idők nem várt izgalmát élheti át az olvasó. A kötetbe a levéltáros szakma két folyóiratában, a Levéltári Közleményekben és a Levéltári Szemlében az elmúlt közel kilenc évtizedben megjelent nekrológokat gyűjtöttük egybe.
Az izgalom többrétű, mint a detektívregényekben. Olvashatjuk a qui modót, a tudott dolgokat, és szembesülhetünk olyan tényekkel, amelyeket sohasem gondoltunk volna.
A földi létből eltávozott pályatársaink többsége egyenes életutat járt be. Tudatosan készült bölcsésznek, levéltárosnak, de voltak közöttük – nem is kevesen – száműzöttek, akiknek menedéket az élet, de kiváltképp a politika viharai elől való rejtőzködést adtak a levéltárak.
Mást fog a sorok közt megtalálni az, aki szakmabeliként, és mást, aki kívülállóként forgatja.
Reprezentatív a tabló. A 235 személy életútja és munkássága nemcsak átfogó képet ad a levéltáros társadalomról, de túl is mutat rajta. A történelemben jártas, művelt olvasóközönség, de a szakmabeliek számára sem nyilvánvaló, hogy a magyar történetírás számos kiemelkedő egyénisége pályájának legalább egy részében tevékenykedett levéltárosként.
Többek között erről is tanúskodik ez a visszatekintés, amely egyszerre sok is, kevés is.
Soknak tűnhet, mert az emlékezők „holtakról jót vagy semmit” parancsát szem előtt tartották, így csupa kiváló, szorgalmas, szakmájáért élő-haló embert ismerhetünk meg, és kevés, mert tudjuk, hogy számos érdemdús személyiség nem azért maradt nekrológ nélkül, mintha rá a parancs második része vonatkozott volna.
Büszkeségre jogosító elődeink névsora, de gondoljunk néha azokra is, akikről bármilyen okból megfeledkeztünk!

Feiszt György

Megosztás:

Ezeket látta már?