Székesfehérvár a nagy háború árnyékában

Kiadó: Városi Levéltár és Kutatóintézet
Szerző: Ebert-Erdős Ferenc
Székesfehérvár, 2024
Megvásárolható: 3500 Ft
332 oldal, puha kötés

1914. június 28. Vasárnap. Verőfényes, már-már kánikulai meleg volt, a tem­p­­lo­mok harangjai istentiszteletre hívták a híveket. Befejeződött a tanítás, megkezdődött a nyári szünet, aki tehette, családjával együtt nyaralni készült. A hivatalnokok is megkezdték szabadságukat. A mindennapokat Székesfehérváron is a nyári „uborkaszezon” kezdete jellemezte. Kivételt a mezőgazdasági munkavégzés jelentett, június utolsó napjaiban megkezdődött a betakarítás, aratóbandák népesítették be a határt, a katonai szolgálatot teljesítők is megkezdték aratási szabadságukat.
A legcsekélyebb jele sem mutatkozott annak, hogy 1914. június 28-át követően milliók életkörülményei vesznek majd drámai fordulatot. A történelmi jelentőségű események színtere Szarajevó, Bosznia–Hercegovina székvárosa. Június 26–27-én ezúttal Boszniában tartották az Osztrák–Magyar Monarchia hadseregének hadgyakorlatát. Ezen vett részt Ferenc Ferdinánd trónörökös, a hadsereg főfelügyelője. Felesége, Hohenberg hercegnő Ilidžába utazott, a Szarajevó közelében levő üdülőhelyre. A trónörökös, hogy demonstrálja személyes kapcsolatait a haditengerészettel, Triesztben felszállt az osztrák–magyar haditengerészet legmodernebb hadihajójának, a Viribus Unitisnek a fedélzetére, és Metkovičba hajózott, onnan pedig vonattal folytatta útját a hadgyakorlat helyszínére.
A hadgyakorlat a trónörökös „legnagyobb megelégedésére” eredményesen fejeződött be. A trónörököspár programjában június 28-án Szarajevó nevezetességeinek és a városházának a megtekintése szerepelt. Ferenc Ferdinánd és felesége Ilidžából érkeztek Szarajevóba, majd kíséretükkel személyautókon a városházára hajtattak. Útközben bekövetkezett az első merényletkísérlet. Bombát dobtak a trónörökös autójára, amely célt tévesztve az úttestre esett, és ott felrobbant, súlyosan megsebesítve Erich von Merizzi alezredest. A városházára érkező trónörökös az üdvözlőbeszédet megszakítva felháborodásának adott hangot: „Idejön az ember Szarajevóba látogatóba, és aztán bombát dobnak rá. Ez felháborító!” Rövid megbeszélést követően Ferenc Ferdinánd a kórházba szállított Merizzi alezredes meglátogatása mellett döntött. A kórházba tartó autókonvoj nem a megbeszélt útvonalon haladt, rövid időre megálltak, ekkor következett be a tragédia.
Gavrilo Princip szerb nemzetiségű boszniai diák néhány lépés távolságból adott le két pisztolylövést. Az első lövés az autót találta el, áthatolt a karosszérián, és halálosan megsebesítette Zsófia hercegnőt, a második lövés a trónörökös nyakát érte. A lövések életfontosságú szerveket találtak el, a hercegnő hasi ütőerét, a főherceg légcsövét és nyaki vénáját. Minden életmentési kísérlet hiábavalónak bizonyult. 11 óra előtt néhány perccel mindketten halottak voltak.

Részlet a kötet bevezető fejezetéből

Megosztás:

Ezeket látta már?