Székesfehérvári alakulatok az I. világháborúban – II.

Jelen kiállítás a Városi Levéltár és Kutatóintézet által előző évben megkezdett, I. világháborús kiállítás-sorozat második része. A köztéri kiállítás Székesfehérvár azon katonáinak állít emléket, akik részt vettek az I. világháború küzdelmeiben. Célunk, hogy a város közönsége közelebb kerüljön Székesfehérvár katonai múltjához.

Múlt évben a háború kitörésétől 1915 nyaráig követhették figyelemmel a háború történéseit. Minden nagyobb eseményhez próbáltunk székesfehérvári vonatkozást ta­lálni, a szerb hadműveletektől egészen a gorlicei áttörést követő üldözőharcokig. Ebben az évben a kiállítás az 1915 augusztusától 1916. augusztus végéig tartó időszakot mutatja be, Szerbia meghódításától Románia hadba lépéséig. Az idei kiállítás létrehozásánál is nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy bemutassuk a fehérvári ezredek részvételét a harcokban. A kiállítás a balkáni front egy és a keleti (galíciai) front két fő eseményét mutatja be. Így szó lesz Szerbia meghódításáról, a rovnói hadjáratról és a Bruszilov-offenzíváról.

A Városi Levéltár és Kutatóintézet tervei között szerepel, hogy a következő évben is kiállítással tiszteleg Székesfehérvár hős katonái előtt.

Megosztás:

Ezeket olvasta már?