Székesfehérvári alakulatok az I. világháborúban – IV.

Kiadó: Városi Levéltár és Kutatóintézet
Szerzők: Horváth Péter, Rangel István
Szerkesztő: Horváth Péter
Székesfehérvár, 2019 
Megvásárolható: 800 Ft

36 oldal, irkafűzött

Előszó:


Jelen füzetünk a Városi Levéltár és Kutatóin-tézet által 2015-ben elindított, I. világhábo-rús kiadványsorozat negyedik, befejező darabja.
Az alapjául szolgáló, 2018-ban bemutatott köztéri kiállítás Székesfehérvár azon katonai egységeinek állított emléket, melyek részt vettek az I. világháború küzdelmeiben. Célunk volt, hogy az ezredek harctéri teljesítményének bemutatásán keresztül a város közönsége újabb ismeretekkel gazdagodjon Székesfehérvár katonai múlt jának vonatkozásában.
A legutóbb, 2018-ban megjelent kiadványunkban a romániai és a galíciai hadszínterek, valamint az isonzói csaták eseményeit követhették figyelemmel az érdeklő dők 1917 elejéig.
Idén a háború utolsó, közel kétéves időszakát, a román harctér, a keleti (galíciai) hadszíntér, valamint a piavei csata küzdelmeit, főbb eseményeit mutatjuk be. Megvizsgáljuk a Kerenszkij-offenzíva okait és eredményeit, megemlékezünk Bukovina visszafoglalásáról, és az orosz–román támadó hadműveletekről is részletesen beszámolunk. Áttekintést nyújtunk a Breszt–Litovszkban és Bukarestben megkötött békeszerződések tartalmáról, hatásairól.

Horváth Péter

szerkesztő

Megosztás:

Ezeket látta már?

REQUIESCAT IN PACE 2.

Requiescat in pace 2.

Levéltáros nekrológok, gyászhírek és gyászjelentések
(1833–2021)


Kiadó: Városi Levéltár és Kutatóintézet
Szerkesztő: Feiszt György
Székesfehérvár, 2022 
Megvásárolható: 2500 Ft