Székesfehérvári alakulatok az I. világháborúban

Az I. világháború (1914–1918) századik évfordulója alkalmából a Városi Levéltár és Kutatóintézet köztéri kiállítással tiszteleg a hősök előtt. A tárlat alapvetően Székesfehérvár I. világháborús katonai szerepvállalását kívánja bemutatni. Célja, hogy megismertesse a város közönségével az I. világháború főbb eseményeit, amelyek valamilyen módon köthetőek fehérvári katonai alakulatokhoz. 

A kiállítás gerincét alapvetően a városunkban szolgált gyalog- és huszárezredek I. világháborús harci cselekményeinek leírása alkotja. Emellett természetesen bemutat olyan más egységeket is, amelyek a háború ideje alatt Székesfehérváron állomásoztak.

A kiállítás anyaga az első harci cselekményektől kezdve (1914 augusztusa), egészen Olaszország hadba lépése (1915. május 23.) közötti időszakot öleli fel. Olyan csatákkal és ütközetekkel ismerteti meg az érdeklődőket, amelyekben közvetlenül részt vettek székesfehérvári katonai alakulatok. Ezeknek a csatáknak a zöme sorsfordító jelentőséggel bírtak a hadműveletek kimenetelét tekintve.

A tárlat szól a limanowai csatáról, a császári és királyi 10. és 13 huszárezred hősies helytállásáról, a Kárpátokban folyt küzdelmekről, a gorlicei áttörésről és az azt követő üldöző harcokról, amelyekben a magyar királyi 17. honvéd gyalogezred és a császári és királyi 69. gyalogezred katonái jeleskedtek. Továbbá kitér a magyar királyi 17. népfelkelő gyalogezred szerb fronton véghezvitt tetteire.

Terveink szerint a következő évben további kültéri kiállítás szeretnénk felállítani, amelynek témája az olasz front (1915 májusától), Szerbia lerohanása (1915 ősze) és Románai hadba lépése (1916. augusztus 27.).

A tárlat 2015. augusztus 30-ig tekinthető meg Székesfehérváron, a Városház téren.

Megosztás:

Ezeket olvasta már?

„A KORONÁS TEMPLOM” – ELŐADÁSOK SZÉKESFEHÉRVÁR KÖZÉPKORI EGYHÁZTÖRTÉNETÉBŐL

„A KORONÁS TEMPLOM”

„A KORONÁS TEMPLOM”
ELŐADÁSOK SZÉKESFEHÉRVÁR KÖZÉPKORI EGYHÁZTÖRTÉNETÉBŐL

2024. május 23. (csütörtök), 10.00 óra
Helyszín: Városi Levéltár és Kutatóintézet
Székesfehérvár, Zichy liget 10.