A Nagy Háború és az érmészet

A Nagy Háború és az érmészet

Kiadó: Városi Levéltár és Kutatóintézet – Magyar Numizmatikai Társulat – Magyar Éremgyűjtők Egyesülete
Szerkesztő: Balogh Éva
Székesfehérvár–Budapest, 2015
Megvásárolható: 800 Ft
16 oldal, fűzött

Részlet az előszóból:

„1914. június 28-án Szarajevóban eldördült az Osztrák-Magyar Monarchia trónörökösének életét kioltó végzetes pisztolylövés, és Európa néhány hónap alatt lángba borult. Nemcsak a hadigépezet indult be villámgyorsan mindkét oldalon, hanem a propagandagépezet is annak érdekében, hogy fokozzák a katonák, de elsősorban a civil lakosság háború iránti lelkesedését. Az újságcikkek, filmhíradók, háborús dalok mellett fontos szerepet kaptak a már tömegméretekben gyártható érmek, plakettek és jelvények is. Ezek célja kezdetben az uralkodó iránti együttérzés és hűség, a hadvezetés iránti bizalom és a harcoló katonák iránti tisztelet növelése volt.
Számos érem készült a meggyilkolt Ferenc Ferdinándról, Ferenc Józsefről, a megfontolt uralkodóról, a különböző fegyvernemek egyenruháit viselő Károly trónörökösről, az uralkodóház számos férfitagjáról, akik tábornokként, tábornagyként vettek részt a háborúban, és azokról a főhercegnőkről, akik jelentős karitatív tevékenységet folytattak.
A legfelső hadvezetés tagjait bemutató érmek közül számunkra különösen érdekesek azok, amelyek magyar származású hadsereg-, illetve erődparancsnokokat ábrázolnak. A harcoló alakulatoknak szentelt numizmatikai anyagból helytörténeti jelentőségűek a székesfehérvári 17. honvéd gyalogezred doberdói és Kárpátok-beli harcainak emléket állító jelvények.”

Torbágyi Melinda — Török Pál

A füzet tartalma:

Torbágyi Melinda – Török Pál: Előszó
Pallos Lajos: Történeti áttekintés az I. világháború eseményeiről
Prohászka László: A magyar királyi székesfehérvári 17. honvéd gyalogezred és a 17. népfelkelő gyalogezred az első világháborúban
Török Pál: A modern haditechnika megjelenése az I. világháborús propaganda-érmeken
Szoleczky Emese: Jótékonyság, hadsegélyezés

Megosztás:

Ezeket látta már?

REQUIESCAT IN PACE 2.

Requiescat in pace 2.

Levéltáros nekrológok, gyászhírek és gyászjelentések
(1833–2021)


Kiadó: Városi Levéltár és Kutatóintézet
Szerkesztő: Feiszt György
Székesfehérvár, 2022 
Megvásárolható: 2500 Ft