Székesfehérvári alakulatok az I. világháborúban – II.

Kiadó: Városi Levéltár és Kutatóintézet
Írta: Horváth Péter
Székesfehérvár, 2016 
Megvásárolható: 800 Ft

32 oldal, irkafűzött

Előszó:


Jelen katalógus a Városi Levéltár és Kutatóintézet által 2015-ben megkezdett, I. világháborús sorozatának második kiadványa.

A köztéri kiállítás Székesfehérvár azon katonáinak állít emléket, akik részt vettek az I. világháború küzdelmeiben. Célja, hogy a város közönsége megismerje, s ezáltal közelebb kerüljön Székesfehérvár katonai múlt­jához. 2015-ben a háború kitörésétől 1915 nyaráig követhették figyelemmel a kiállítás látogatói a háború történéseit. Minden nagyobb eseményhez próbáltunk székesfehérvári vonatkozást találni, a szerb hadműveletektől egészen a gorlicei áttörést követő üldözőharcokig. 2016-ban a kiállítás az 1915 augusztusától 1916. augusztus végéig tartó időszakot mutatta be, Szerbia meghódításától Románia hadba lépéséig. E kiállítás létrehozásánál ismét nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy bemutassuk a fehérvári ezredek részvételét a harcokban.

E kiadvány, csakúgy, mint a kiállítás, a balkáni front egy és a keleti (galíciai) front két fő eseményét mutatja be. Szó lesz tehát Szerbia meghódításáról, a rownói hadjáratról és a Bruszilov-offenzíváról.

Horváth Péter

a kiállítás kurátora

Megosztás:

Ezeket látta már?