Székesfehérvári alakulatok az I. világháborúban – III.

Kiadó: Városi Levéltár és Kutatóintézet
Szerzők: Horváth Péter, Ravasz István, Rangel István
Szerkesztő: Horváth Péter
Székesfehérvár, 2018 
Megvásárolható: 800 Ft

44 oldal, irkafűzött

Előszó:


Katalógusunk a Városi Levéltár és Kutatóintézet által két évvel ezelőtt megkezdett, I. világháborús kiállítás-sorozat harmadik része. A köztéri kiállítás Székesfehérvár azon katonáinak állít emléket, akik részt vettek az I. világháború küzdelmeiben. Célunk, hogy a város közönsége közelebb kerüljön Székesfehérvár katonai múltjához. 

Múlt évben a szerbiai és a galíciai hadszínterek eseményeit követhették figyelemmel az érdeklődők. Minden nagyobb eseményhez próbáltunk székesfehérvári vonatkozást találni, a szerb hadműveletektől a rownói offenzíván át a Bruszilov vezette orosz offenzíva első szakaszáig.

Ebben az évben a kiállítás az isonzói csatáktól egészen az 1917. év elejéig tartó időszakot mutatja be, 1915 júniusától Bukarest elfoglalásáig, így a kiadványunkól ezeket az eseményeket ismerheti meg az Olvasó.
Az idei kiállítás és kiadvány létrehozásánál is nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy bemutassuk a fehérvári ezredek részvételét a harcokban. Az olasz hadszíntér Isonzó-frontjának küzdelmeit és a keleti (galíciai)  front két fő eseményét. Így szó lesz a tizenkét isonzói csatáról, a Bruszilov-offenzíva 69-eseket érintő eseményeiről, ezenkívül az Erdélyben és Romániában zajló hadműveletekről is.

Horváth Péter

szerkesztő

Megosztás:

Ezeket látta már?